4 steg til å støtte kampen mot menneskehandel

av | des 14, 2013

Som enkeltindivid er det en overveldende oppgave å bidra i kampen mot menneskehandel, men hva om det allikevel finnes noen steg man kan ta for å hjelpe? Vi tror at alle kan bidra litt, og den samlede innsatsen vil da bli enorm. Om du er i full jobb, er student, er hjemmeværende, om du har lite tid eller mye tid, så finnes det steg du kan ta for å bidra til å stoppe det moderne slaveriet som menneskehandel er. De fire stegene presentert under er noe av hva man kan gjøre. Du kan finne din egen måte. Det viktigste er bare at du gjør noe.

1. Øk kunnskapsnivået ditt.

Før man kan gjøre noe som helst på en effektiv måte som gir gjennomslagskraft, må man vite hva man har med å gjøre. Les deg opp på nettsider, blogger og bøker. Følg de rette personene og organisasjonene på Twitter, Instagram og Facebook. Se dokumentarer på YouTube og andre videokanaler. Det finnes uendelig med ressurser på nettet, og Amazon har for eksempel mange bra titler som gir god og oversiktlig informasjon. For å gi deg en god start kan vi anbefale en bok til grunnleggeren av organisasjonen Free the Slaves, Kevin Bales sin Disposable People: New Slavery in the Global Economy (2. utgave 2012). Tankesmien Skaperkraft har gitt ut en bok om slaveri i Norge som er verdt å lese. Av kilder på nettet kan vi anbefale sidene til Hope for Justice, Free the Slaves, Stop the Traffik og International Labour Organization, eller For Freedoms eget undervisningsmateriell som du kan laste ned gratis på vår nettside.

2. Fortell om problemet til andre.

Om du har mye kunnskap eller lite; fortell om menneskehandel til andre. Som de fleste andre humanitære problem er det avgjørende at mange vet om problemet for at man skal kunne gjøre noe med det. Del det med mor, bror, venninner, kamerater, klassen, lærere, naboer, studentorganisasjonen din, barna dine…alle du kjenner og treffer på. Menneskehandel er et problem alle bør vite om. Du må selvfølgelig velge hvordan du deler det uti fra hvem du snakker med, men vårt generelle råd er å velge en tilnærming som gjør at folk blir nysgjerrige og får lyst til å vite mer. Sjokkeffekt er umiddelbart effektiv, men kan gjøre folk lammet. Del gjerne informasjon om menneskehandel sammen med info om hvordan man kan gjøre noe med det; gi folk muligheten til å reagere utover et ”Hææ!?!”. Gi dem muligheten til å bidra istedenfor at håpløsheten griper dem.

3. Finn et arbeid eller en organisasjon å støtte økonomisk.

De fleste som jobber for å bekjempe menneskehandel i verden er såkalte Non-Govermental Organizations (NGO). Disse drives som regel med midler som doneres til dem, dvs fra privatpersoner og bedrifter. De er avhengige av at folke flest lar seg engasjere nok til å bidra med noe av det de har. Du kan velge å gi 10 kr eller 10 % av månedslønnen din, men uansett bidrar du til kampen mot menneskehandel ved å økonomisk støtte NGOer. Hope for Justice er et eksempel på en NGO hvis drift er avhengig av de midlene folk støtter dem med. De driver aktivt redningsarbeid for å fri mennesker fra slaveri, samt at de driver et krisesenter i Kambodsja hvor tidligere ofre for menneskehandel får beskyttelse, hjelp og muligheten til å bygge et nytt liv. Du kan også hjelpe For Freedom i vårt arbeid med å hjelpe ofre og forebygge menneskehandel ved å donere et valgfritt beløp. Ved å støtte organisasjoner som For Freedom og Hope for Justice økonomisk, støtter du direkte kampen mot menneskehandel.

4. Finn et lokalt arbeid hvor du kan bidra, eller start et selv.

I tillegg til å støtte NGOer økonomisk, er den mest direkte måten å bekjempe menneskehandel på å gjøre noe aktivt. Flere steder i Norge finnes det større eller mindre initiativ mot menneskehandel. Du kan ofte finne dem på Facebook eller andre nettsider. I Bergen arrangerer For Freedom og Salt Bergenskirken hvert år For Freedom Aksjonen som er en event med støtteløp, appeller, konserter, second-hand shopping og foredrag, med fokus på å øke bergensernes bevissthet rundt menneskehandel og drive fundraising til inntekt for NGOer som Hope for Justice og Free the Slaves. Du kan finne et etablert arbeid på ditt hjemsted, eller starte et hvis det mangler! Det er mange ting man kan gjøre for å vekke oppmerksomhet rundt menneskehandel og samle inn penger til å støtte en NGO. Bruk de talentene og den kunnskapen du har, og du kan nå mange mennesker. Noen ideer til hva du kan gjøre er for eksempel å arrangere konserter i studentforeningen, foreslå felles sparebøsse i bedriften, arrangere støtteløp i idrettsforeningen eller nabofest med lotteri; ideene er uendelige. Ta gjerne kontakt med oss her på bloggen for tips og råd om hvordan du kan gå frem på mail: blogg@forfreedom.no.

Det er så klart mye mer man kan gjøre for å støtte kampen mot menneskehandel enn det som er nevnt her, men vi håper du har blitt inspirert til å gjøre noe. Uansett hvor mye eller lite tid og ressurser du har til rådighet, noe er mye bedre enn ingenting.

Gi en gave til kampen mot moderne slaveri. For Freedoms Vipps-nummer er 87601.

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout

Pin It on Pinterest

Share This