Kunnskap som gir frihet

av | mai 23, 2017

Vi har de siste ukene fått høre om menneskehandel gjennom forskjellige kanaler som For Freedom-aksjonen og Brennpunkt sine reportasjer om menneskehandel i Norge og Europa. Men: Hvor viktig er mannen i gata sin rolle for å bekjempe slaveriet?

Våre valg

Brennpunkt har avdekket flere historier og vinklinger på menneskehandel, og har gitt kriminaliteten en økt oppmerksomhet. Global Financial Integrity (GFI) anslår at menneskehandel er tredje største illegale økonomien i verden. De anslår den til en svimlende sum på 1277 milliarder kroner. Det er et tall med stor usikkerhet, da dette er en skyggelagt økonomi. Vi hører «Det finnes 27 millioner slaveri i denne verden i dag», eller «det finnes 45,8 millioner slaver i dag, og bare 1-2% blir reddet». Vi kan aldri vite sikkert hvor stor kriminaliteten er, men det disse tallene viser er at kriminaliteten er stor, altfor stor, og vi ser den ikke.

Rudolf Christoffersen er en av Norges fremste eksperter på menneskehandel. Han jobber nå som samband politiadvokat i Eurojust. I en reportasje fra Brennpunkt sier Christoffersen, «Det man ikke kjenner, forstår eller har kunnskap om, det evner man ikke å identifisere. Hvis man ikke vet hva man ser etter, ser man det ikke». Bare et fåtall av oss kommer til å jobbe i en 100% stilling mot menneskehandel som Christoffersen, men alle er vi medskyldige i denne kriminaliteten, enten vi vil det eller ikke. Vi kjøper svart arbeid, som gjerne kan være knyttet til menneskehandel, kjøper kopiprodukter når vi er på ferie i Syden eller kjøper andre produkter med mineraler som har blitt hentet av barneslaver i Afrika. Vår holdninger og bevisste valg kan være med å endre denne kriminaliteten.

«Trenger du hjelp?»

Shila Fredrick jobbet som flyvertinne da hun reddet et offer for menneskehandel. På en flytur fra Seattle til San Francisco la hun merke til en tenåringsjente som virket ustelt som reiste sammen med en velkledd mann. Da hun stilte spørsmål til denne jenten, svarte hun aldri, men den velkledde mannen svarte alltid for henne. Fredrick skjønte at noe var galt «Hvorfor er han så velkledd og hun så ustelt»?

I løpet av flyturen måtte jenten bruke toalettet, men før hun gikk inn på toalettet plantet flyvertinnen Fredrick en lapp der hun skrev: «Trenger du hjelp»? Jenten ga respons til flyvertinnen om at hun trengte hjelp. Fredrick fikk ringt politiet og da flyet landet ble mannen pågrepet og jenten, i 14-15 årsalderen, fikk friheten sin tilbake.

Kunnskapen som gir frihet

Løsningen ligger ikke i at Christoffersen og teamet fra Eurojust skal stoppe kriminaliteten, løsningen ligger i kunnskapen om problemet, og ansvaret det medfører. William Wilberforce, en av datidens største forkjempere mot menneskehandel, sier «Having heard all of this you may choose to look the other way, but you can never again say you did not know». Nå som Brennpunkt og For Freedom-aksjonen har gitt oss så mye informasjon om det verdensomspennende problemet, ligger det i vårt ansvar å ta gode valg og beslutninger så vi en dag kan leve i en verden fri fra slaveri. Siden 2009 har amerikanske flystaber blitt opplært til å kjenne igjen tegn på menneskehandel som at noen blir kontrollert, banket opp eller ikke svarer på spørsmål. Fordi Shila Fredrick kjente igjen tegnene, visste hun hva hun kunne gjøre.

Verdien i at mannen i gata vet hva slaveri er, er en av løsningen på menneskehandel. Om vi ikke kjenner til problemene, kommer vi heller aldri til å bli en del av løsningen. Drømmen for oss i For freedom er at dette nettmagasinet kan være med å skape gode holdninger, og praktiske måter der vi kan alle være en del av løsningen i bekjempelsen mot menneskehandel. Vi kommer nok aldri til å utrydde menneskehandel for godt, men vi kan være med å redde noen ut i frihet.

Gi en gave til kampen mot moderne slaveri. For Freedoms Vipps-nummer er 87601.

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout

Pin It on Pinterest

Share This