Menneskehandel er ikke lenger et samfunnsansvar

av | feb 22, 2018

I 2008 ble det oppdaget menneskehandel i steinleggingsarbeid i Rogaland. Steinleggersaken er historien om menn fra Storbritannia som ble rekruttert på grunn av sårbare arbeidssituasjoner eller vanskelige omstendigheter. De ble tilbudt arbeid som de takket ja til. De ble utstyrt med falske pass og tvunget til å jobbe lange dager med en tilstedeværelse av vold og trusler. De hadde ankommet et fremmed land, de kjente ingen, og ble i tillegg frarøvet egen frihet.

I NHOs nyeste rapport om arbeidslivskriminalitet anslår de at 28 milliarder kr går til de kriminelle. Tilsvarende er det norske statsbudsjettet for 2018 på totalt 1325 milliarder kroner. Det er et ran fra det offentlige. Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, har kommentert saken til NRK. Hun kommer med en rekke eksempler på hva pengene ellers kunne blitt brukt til:

Steinleggerne ble fraktet med ferge fra Newcastle til norske byer i lastebiler. På vei hjem møtte noen av ofrene en politibetjent ombord på fergen, og fikk fortelle sin historie. Dette ble åpningen på saken som førte til den første tiltalen for grov menneskehandel, gjennom tvangsarbeid, i Norge. Dette viser at det ikke bare er unge kvinner i Øst-Europeiske og Afrikanske land som blir lurt inn i menneskehandel, men også sårbare vestlige borgere.

Mennene som ble utnyttet i Rogaland var hjemløse, arbeidsløse, og i en sårbar og desperat livssituasjon. De ble lurt inn i menneskehandel, og når de fikk sjansen brøt de tausheten. De jobbet i Norge over en lenger periode, men det var først da de var på vei hjem, etter endt arbeid hos asfaltpiratene, at de fikk muligheten til å fortelle sin historie. Det er unødvendig å måtte fortelle godt voksne nordmenn at; om et tilbud virker for godt til å være sant, så er det sikkert fordi det er det. Om forespørselen etter svart arbeid og annet kriminelt arbeid forsvinner, vil selve kriminaliteten tørke ut. Vi må gå etter de seriøse aktørene som vil bygge samfunnet, ikke rane det.

«I dag var en god dag. Jeg fikk hjelpe to menn ut av tvangsarbeid.» Kontrolløren fra arbeidstilsynet ringte Hope for Justice for å fortelle hva hun hadde gjort med den nye kunnskapen hun hadde tilegnet seg etter å ha vært på kurs og lært om moderne slaveri. Nesten umiddelbart etter kurset hadde hun i forbindelse med en rutinekontroll identifisert og gitt hjelp til to ofre for tvangsarbeid. Ofrene var så takknemlig for å få hjelp i den desperate situasjonen de befant seg i, at de begynte å gråte. «Jeg har sett mange lignende tilfeller tidligere, men hadde jeg ikke deltatt på kurset hadde jeg ikke visst hva jeg skulle gjøre med det. Det vet jeg nå!»

Det virker så håpløst, og umulig å oppdage denne kriminaliteten. Selv med alle disse pengene, kompetansen og ressursene, er vi fortsatt langt ifra der vi skal være. Det er helt klart at menneskehandel ikke lenger bare er et samfunnsansvar og problem for A-krim teamet i Norge, men det er også min plikt og mitt ansvar å kjenne tegnene på menneskehandel. Dette er min innsats! Vi må feire hver seier og juble for hvert liv som blir ført ut i frihet, slik skal vi fortsette til alle ofre for menneskehandel lever i frihet. I dag er det End it dag- hvor vi tegner en rød «X» på hånden, for å skape oppmerksomhet og bevisstgjøring om vår tids slaveri. Jeg håper du også tar utfordringen, og blir med på å skape oppmerksomhet rundt en av de største og mest skjulte kriminalitetene. Dette er min innsats.

Kilder:

Krekling D. V, Journalist i NRK (2018). NHO-sjefen: – Dette er det kanskje største ranet fra fellesskapets penger. Hentet fra https://www.nrk.no/norge/nho-med-tiltakspakke-mot-arbeidslivskriminalitet-1.13871762 [21.02.2018]

Jahnsen. S. Ø, Politihøgskolen Oslo (2014) Menneskehandel og tvangsarbeid. En forstudie om gråsoneproblematikk innenfor innsatsområdet arbeidsmarkedskriminalitet. Hentet fra: https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/id/247529/menneskehandel.pdf [21.02.2018]

Jonassen A. M, Journalist i Aftenposten (2008). Nordisk politisamarbeid skal knekke asfaltpiratene. Hentet fra: https://www.aftenposten.no/norge/i/vOXWX/Nordisk-politisamarbeid-skal-knekke-asfaltpiratene [21.02.2018]

 

Gi en gave til kampen mot moderne slaveri. For Freedoms Vipps-nummer er 87601.

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout

Pin It on Pinterest

Share This