Rekordmange løp for slavers frihet i Bergen

av | mai 12, 2017

Typisk vestlandsvær klarte ikke stoppe 156 barn, ungdom og voksne fra å løpe for slavers frihet lørdag 31.april. For Freedom-aksjonen satte for femte år på rad menneskehandel og moderne slaveri på agendaen i Bergen.

Helgen 31. mars til 1. april 2017 samlet For Freedom-aksjonens fem eventer rundt 2000 mennesker til kamp mot menneskehandel. Fredagen åpnet aksjonen med Shopping For Freedom på Det Akademiske Kvarter, studentenes kulturhus i Bergen. Rundt 200 handlende fant pent brukte skatter til en billig penge, samtidig som de fikk støtte en god sak og lære mer om bærekraftig handel. Flere titalls personer hadde i ukene før eventen donert pene klær fra kjente merker for å støtte saken og bidra til gjenbruk. Flere av shopperne var glade for å kunne handle med god samvittighet ettersom klesproduksjon er en industri hvor slaveri og utnyttelse er utbredt. Shopping For Freedom hjelper folk til å handle klær på en måte som ikke bidrar til å støtte fast-fashion-industrien, som er skadelig for både mennesker og miljøet.

 

Video med et par glimt fra aksjonsdagene.

Kritisk tenkning på dagsordenen

Fredag kveld samlet over 100 mennesker seg til Speaking For Freedom, aksjonens mest informasjonstunge event. Tidligere år har denne eventen hovedsakelig vært preget av foredrag og innlegg av politifolk, bistandsadvokater og politikere som har engasjert seg i kampen mot menneskehandel. I år var det imidlertid fortellerteateret Valgt det med skuespillerne Beathe Frostad og Astrid Elise Sæterøy som headlinet eventen.

Gjennom det timelange stykket ble publikum invitert inn i en verden hvor fortellerkunst, informativ diskusjon og kritisk tenkning bidro til å belyse hvordan ofre for menneskehandel manipuleres, utnyttes og misbrukes i Norge. Det var et hjerteskjærende, men viktig stykke som engasjerte og utfordret. Etter stykket fortalte Hope for Justice sin leder i Norge, Sondre Høysæter, om hvordan UDI sin asylpraksis bidrar til at ofre for menneskehandel sendes ut av landet og rett tilbake til represalier og utnyttelse.

Lørdag rundt Lille Lungegårdsvannet

Lørdag ble en kald affære for de frivillige som rigget til for konsert og løpefest på Festplassen i Bergen sentrum. Tunge skyer truet med å regne bort eventen, men til tross for vind og noen få regndråper sørget artistene Vanja V, og rapduoen Kløver & Skarre R for at rundt 1000 bergenserne ble varme i både hjertet og trøya. Ben Cooley, global leder av Hope for Justice, gav en inspirerende og utfordrende appell om å la seg engasjere i kampen mot menneskehandel.

Etter appellen ble han og For Freedoms leder, Benedicte Ekman, intervjuet av BA. Som tidligere år er det ingen For Freedom-aksjon uten Running For Freedom med engasjerte barn og voksne i kostymer, tights og ulike konkurranseklasser. Årets eldste deltaker var Rannveig Hisdal på 70 år. Hun rundet til slutt 11 ganger rundt Lille Lungegårdsvann, og løp i mål like blid som når hun startet.

For Freedom-aksjonen avslutter alltid med den gratis lovsangskonserten Worship For Freedom. I år samlet konserten over 300 mennesker i St. Jakobs kirke for å høre Salt Bergenskirkens musikere spille og Ben Cooley tale. Det var en inspirerende og flott avslutning på For Freedom-aksjonen 2017, og de som var på konserten rapporterte at de følte seg oppløftet og inspirert til å fortsette å engasjere seg i kampen mot menneskehandel året rundt.

En halv million til kampen mot menneskehandel

For Freedom er svært takknemlige og ydmyke for at så mange vil stille som frivillige og donere penger til årets aksjon. 80 frivillige og ledere bidro til en fantastisk helg hvor vi fikk samlet inn ca 550 000 kroner til kampen mot moderne slaveri. Overskuddet fra årets aksjon skal gå til å drifte vårt eget arbeid (50%) med forebygging og til å hjelpe tidligere ofre for menneskehandel, samt at Hope for Justice som vi samarbeider tett med og som gjør et fantastisk arbeid verden over med å redde ofre for menneskehandel mottar 30 %, mens Tankesmien Skaperkraft vil motta 20% til sitt arbeid mot menneskehandel i Norge.

Fikk du ikke med deg For Freedom-aksjonen 2017, men ønsker å bidra til kampen mot menneskehandel? Du kan donere til For Freedoms arbeid på følgende kontonummer: 2801.39.92713.

Tusen takk til alle som har bidratt!

Bildeglimt fra aksjonsdagene

Gi en gave til kampen mot moderne slaveri. For Freedoms Vipps-nummer er 87601.

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout

Pin It on Pinterest

Share This