Shoppingtåka

av | nov 22, 2017

Når vi kan slåss med vilt fremmede mennesker for å få tak i fleecegenser til 50 kroner, er det ikke rart vi har problemer med å se bak produktene i butikken.

Black Friday kan få frem det verste i oss. Kanskje ikke i deg, men i alle oss andre. For noen år siden forlot folk bilene på E6 for å løpe opp til Norwegian Outlet i Vestby utenfor Oslo. Der skulle de ende opp i slagsmål for å sikre seg godbitene som var annonsert.

Det at vi i det hele tatt kan løpe ut av bilene, midt på en motorvei, er ganske absurd. Jeg kan bare huske en annen gang det har skjedd, og det er i en ganske annen (og fjern) virkelighet. For noen år siden flyktet mange mennesker ut av Mosul. IS var på vei inn i byen og mange fryktet hva som ville skje med dem.

For å komme seg unna fylte de opp bilene, men køen var svært lang. Det var raskere å gå. I køen gikk ryktet om at IS var i gang med å slakte de som stod bakerst. Panikken spredte seg og mange forlot bilene i desperasjon. De var redd for å bli tatt til fange, misbrukt som sexslaver eller miste livet i en av de mange henrettelsene til terrorgruppen.

En global påvirkning

Det er selvfølgelig ufint av meg å trekke slike paralleller, det er først og fremst et tabloid grep jeg tar for å få din oppmerksomhet. Saken er så viktig at du gjerne må være litt provosert nå. Det er helt nødvendig å snakke om de store sakene, også når det nå nærmer seg en ny stor handledag. Ikke fordi Black Friday handler om muslimske terrorister i Irak, men fordi våre handlinger i Norge påvirker mennesker andre steder i verden. Om ikke det er slaver i Midtøsten, så kan det være slaver andre steder i verden.

Vi jakter konstant på gode tilbud. For å spare noen tikroninger på bacon og øl, drar vi gjerne over grensen Sverige. For å spare noen hundrelapper på buksene, velger vi gjerne butikker som ikke er åpne om varens opprinnelse. Gjennom Wish og andre apper kjøper vi gjerne også duppeditter direkte fra fabrikker i Asia, uten å ane noe som helst om hvordan varene ble produsert.

Bevisste forbrukere

Kampen mot menneskehandel kan føles håpløs og umulig å gjøre noe med. Men jeg tror ikke det, jeg tror tvert i mot at vår generasjon har alle muligheter til å stoppe det moderne slaveriet. Vi kan få slutt på barnearbeid, grov utnyttelse av mennesker i fattige land og ulike former for miljøsvineri.

Dette handler om bevisste forbrukere, i tillegg til mye, mye mer. Men for meg handler ikke kampen mot menneskehandel om å dele ut dårlig samvittighet. La oss heller se hva vi kan gjøre. Hvordan vi kan hjelpe aktørene til å velge riktig. Hvordan vi som forbrukere kan spille en rolle.

Vi vet at bevisstgjøring trolig er det viktigste virkemidlet mot det moderne slaveriet. Det er vi som forbruker slavene eller det slavene produserer, som holder slaveriet i gang. Uten nordmenn som kjøper sex, ville det ikke være rumenske tvangsprostituerte i våre gater.

Våre verdikjeder

Flere organisasjoner som arbeider mot menneskehandel snakker nå om verdikjeder, hvordan bedrifter mye rydde i verdikjeden. Vi finner menneskehandel i alle ledd, derfor kan vi ikke være fornøyd med å kun sjekke et av leddene. Tenk hvis vi kunne fått en folkebevegelse hvor tusenvis av bevisste forbrukere ba sin favorittbutikk om dokumentasjon på at de har undersøkt alle ledd i verdikjeden? Det er bare å sette i gang.

Vi bør også forvente og kreve av våre myndigheter at de gjennom lovverk og politiressurser bidrar til at Norge ikke holder liv i slaveriet, enten det er i våre gater eller det er langt borte. Det gjelder å forstå at slaveri der, egentlig er slaveri her. Hvis det er våre penger som finansierer slaveriet i andre deler av verden, så har vi et norsk problem.

Til slutt: Dette handler ikke om at du skal la vær å slå til på gode tilbud når det er Black Friday. Selv har jeg en liste klar, vi skal kjøpe tørketrommel og mye mer. Vær for all del fornuftig når du disponerer pengene dine, men gjør det ikke helt ukritisk.

Gi en gave til kampen mot moderne slaveri. For Freedoms Vipps-nummer er 87601.

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout

Pin It on Pinterest

Share This