Svarte tjenester: er det så farlig?

av | mai 1, 2016

Skrevet av Benedikte Ekman og Maria Ekman. Publisert i K7 Bulletin (NHHs studentavis) mai 2016.

Moderne slaveri er en økonomisk kriminalitet, men det er først og fremst et brudd på menneskerettighetene. Hvordan kan bekjempelse av svart økonomi også bidra til bekjempelse av menneskehandel og moderne slaveri?

Moderne slaveri kan bredt defineres som all utnyttelse av mennesker til tvunget arbeid med liten eller ingen personlig gevinst for den som utnyttes. Dette innebærer både menneskehandel (eng.: human trafficking), tradisjonelt slaveri slik man finner det i enkelte land i Afrika og Asia, gjeldsslaveri, barnesoldater og barnebruder.

I løpet av de siste årene har menneskehandel blitt avdekket i følgende bransjer i Norge: bygg, steinlegging, restaurant, renhold, bilpleie, og dagligvare. Dette er bransjer som tilbyr nødvendige og lovlige tjenester, men som dessverre også er preget av svart handel og, i økende grad, menneskehandel.

I Norge er vi vant til at priser på varer faller, men på grunn av lønnsveksten gjelder ikke dette prisen på tjenester. Til tross for gode lønninger vil nordmenn ha stadig billigere tjenester når vi skal vaske bilen eller pusse opp. Dette skaper etterspørsel etter billig arbeidskraft, noe man kan få ved å bruke tvangsarbeid. Tvangsarbeid er lettest å skjule i svart handel. Rent samfunnsøkonomisk kan vi alle være enige i at svart arbeid ikke er ønskelig, men i vårt privatliv er det lett å falle for fristelsen når entreprenøren spør om vi virkelig trenger den kvitteringen. Det er jo så kjekt å slippe alt papirarbeidet, og det er jo billigere, ikke sant?

Ikke alt svart arbeid er menneskehandel. Det er mange trivelige naboer som gjør hverandre tjenester. Det er fortsatt ulovlig, men ingen slaver utnyttes i prosessen. Det er slik at svart arbeid ikke alltid er moderne slaveri, men moderne slaveri er som oftest svart arbeid. I hvert fall i Norge. Hvis du skal skjule utnyttelsen av en albansk arbeider som får lite eller ingen lønn på bakrommet, er det lurt å sørge for at det ikke finnes noe papirspor. Ute i butikken står imidlertid du og jeg og tenker at «neimen, 200 kroner for bilvask, det er jo kjekt!» Vi er så fornøyde med det gode tilbudet at vi ikke spør oss selv hvordan bedriften kan overleve med så lave priser. Og er det noe som skurrer, bortforklarer vi det fordi det er vanskelig å tro at slaveri kan foregå på Eidsvåg eller i Fana.

Vi liker ikke å reflektere over det faktum at skjorten vi har på oss kan være sydd av en slaves hender, eller at den billige bilvasken utføres av menn som er fratatt passet sitt. Det rokker ved selvoppfattelsen vår, ved vårt selvbilde som rettferdige og gode mennesker som holder menneskerettighetene høyt. I psykologien kalles dette kognitiv dissonans, og vi beskytter oss selv mot kognitiv dissonans ved å tilføre en akseptabel forklaring; «Denne skjorten er sikkert sydd under ok forhold. Kanskje ikke perfekte forhold, men greie nok. Det er vel bedre at disse folka har en lavt betalt jobb enn at de sulter?»

Det er lett å si at det er slavehandlerne som er onde og må tas, men sannheten er at det er vår etterspørsel etter svart arbeid som driver moderne slaveri frem. Samfunnsøkonomiske teorier tilsier at dersom vi etterspør svart arbeid – fordi det er ekstra billig – kommer noen til å møte den etterspørselen. Dessverre for enhver pris.

Kevin Bales er professor ved Universitetet i Hull og en av verdens fremste eksperter på moderne slaveri. I sitt foredrag ved den første årlige Rafto Challenge på NHH i 2015 kalte han moderne slaveri for en økonomisk kriminalitet, og han oppfordret publikum til å reflektere over hvordan vi passer inn i produksjonskjeden. Med andre ord: Hvilke rolle spiller vanlige nordmenn i moderne slaveri når vi benytter svarte tjenester? Kan vi påstå at vi er bedre enn slavehandlerne?

For Freedom er en kampanje mot moderne slaveri som siden 2011 har jobbet for å forebygge menneskehandel og moderne slaveri i Norge ved blant annet å drive informasjonsarbeid på skoler og studiesteder. Vi tror det er avgjørende for at moderne slaveri skal opphøre at vi som er helt vanlige mennesker må begynne å tenke over hvem som har laget skjorten og skinnskoene, hvem som har utvinnet mineralene i laptopen og iPhonen, og ikke minst hvem som pusser opp badet og vasker bilen vår. Den 8. og 9. april kan du delta på den årlige For Freedom Aksjonen i Bergen. Ønsker du å lære mer om sammenhengen mellom menneskehandel og svart økonomi, inviterer vi til foredrag og debatt fredag 8.april med Speaking For Freedom. Se forfreedom.no for mer info.

Svart arbeid er ikke alltid menneskehandel, men menneskehandel er svært ofte svart arbeid. Ved å slutte å kjøpe svarte tjenester kan vi fjerne grobunnen for bruken av moderne slaveri i Norge. Ola og Kari Nordmann må innse at gode intensjoner ikke lenger er nok.

Gi en gave til kampen mot moderne slaveri. For Freedoms Vipps-nummer er 87601.

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout

Pin It on Pinterest

Share This